Futuristische verbindingen
10 waarheden over glasvezel
Internet met de snelheid van het licht! Het internet van de toekomst! Slappe marketingpraatjes? Zeker niet! Dit zijn de tien waarheden over glasvezel.
Door: Infopact Fiber Crew
1. Internet met de snelheid van het licht
Supersnel internet was al langer mogelijk. Maar internet met de snelheid van het licht? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het is werkelijkheid! Glasvezels zijn haarfijn en verzenden data niet via stroom, maar door laserlicht. Licht verplaatst zich razendsnel en kan moeiteloos grote afstanden overbruggen zonder snelheid te verliezen. De data wordt als een soort morsecode over de glasvezels gestuurd, doordat het licht op de vezels continu aan- en uitschakelt. Je krijgt dus letterlijk een internetverbinding met de snelheid van het licht!
2. Glasvezel wordt alleen maar sneller!
Glasvezel is nu al vele malen sneller dan de snelste koperverbinding (xDSL) en heeft bovendien de potentie om nóg sneller te worden. De recordsnelheden die glasvezel haalt, worden steeds weer verbroken. In 2017 werd in een testomgeving een snelheid van 53,3 terabyte (53.300 Gb/s) per seconde gehaald; vorig jaar was dat al 159 Tb/s! Ook in het ‘echte leven’ wordt er behoorlijke vooruitgang geboekt. Tussen München en Regensburg is het Nokia en netwerkaanbieder M-Net onlangs gelukt om een snelheid van 500 gigabit per seconde te behalen over één glasvezel!
3. Glasvezel heeft een enorme bandbreedte
Er lopen vaak diverse diensten, apparaten, applicaties en opslagvoorzieningen via eenzelfde verbinding. Het is supergaaf om te zien dat glasvezel, zo klein en fijn als het is, een bijna oneindige stroom van informatie tegelijkertijd kan verwerken. Zelfs als ons dataverkeer explosief zou groeien, staat de capaciteit van glasvezel niet ter discussie. Ondertussen is de maximale capaciteit van het kopernetwerk al in zicht.
4. Glasvezel geeft de betrouwbaarste verbinding
Internet is zo waanzinnig belangrijk geworden dat we het letterlijk niet meer kunnen missen. Gebeurt dit af en toe wel, bijvoorbeeld door een storing, dan hebben de meeste ondernemers een groot probleem. Glasvezel kan gelukkig veel hebben en is daardoor zeer betrouwbaar. Het is niet gevoelig voor bijvoorbeeld corrosie, blikseminslag of radiofrequenties, waardoor glasvezel niet alleen de snelste, maar ook de stabielste verbindingen realiseert!
5. Up- en downloaden gaat net zo snel
Bij glasvezel zijn de up- en downloadsnelheid synchroon. Up- en downloaden gaat dus even snel! En dat was iets waar we voorheen alleen maar van konden dromen, zeker nu we zoveel in de Cloud werken. Dit fenomeen wordt ook wel symmetrische snelheid genoemd. Wie een glasvezelverbinding heeft, bespaart dus enorm veel tijd en kan moeiteloos multitasken!
6. Glasvezel geeft een zeer sterk signaal
Voor koperverbindingen geldt: hoe verder van de centrale, hoe zwakker het signaal. En dat afzwakken gebeurt al na zo’n honderd meter. Daardoor kan het voorkomen dat twee ondernemers in dezelfde straat via dezelfde kabel in de grond toch andere snelheden behalen. Met glasvezel is dat probleem er simpelweg niet. Het signaal zwakt pas na tientallen kilometers af!
7. Glasvezel heeft weinig latency
De latency (vertraging) geeft in milliseconden aan hoe lang een blokje informatie van server A naar B onderweg is. Een lage latency is dus heel belangrijk. Zeker voor bedrijven waar veel spraak- en videoverkeer is. Als niet alle pakketjes informatie op tijd worden ontvangen, zal de lijn haperen. Met glasvezel kun je dat goed voorkomen!
8. Met glasvezel werk je moeiteloos in de Cloud
Werken in de Cloud is ontzettend populair. Steeds meer bedrijven laten hun volledige werkplek in de Cloud draaien! Je kunt er bestanden opslaan en programma’s laten draaien, zonder dat deze ruimte op je computer innemen. Toch moet dat wat in de Cloud staat op de een of andere manier op jouw beeldscherm komen en andersom. Oftewel: je moet de gegevens up- en downloaden. Zoals je inmiddels weet kan glasvezel enorme hoeveelheden data moeiteloos aan. Werken in de Cloud en glasvezel, het lijkt wel of ze voor elkaar gemaakt zijn!
9. 4K videobellen dankzij glasvezel
Video is in alle opzichten aan het winnen van tekst. Zéker online! Nu de beeld- en geluidskwaliteit van videobellen enorm zijn verbeterd en er zelfs in HD geconverseerd kan worden, kiezen steeds meer bedrijven voor een virtuele vergadering. Met glasvezel kun jij deze gesprekken in hoge kwaliteit voeren, terwijl je collega’s ongestoord doorwerken. Je houdt met glasvezel namelijk genoeg bandbreedte over, zelfs als je in 4K belt!
10. Internet van de toekomst
Internet van de hoogste kwaliteit is geen wens meer, maar een must Vrijwel elke sector maakt intensief gebruik van het internet en dat zal alleen maar toenemen. We versturen en ontvangen steeds grotere hoeveelheden data en daarnaast hebben steeds meer toepassingen, van complete kantoornetwerken tot tuinbouwinstallaties, een stabiele en betrouwbare internetverbinding nodig. We werken meer in de Cloud, wensen betere kwaliteit beeld en geluid en willen zoveel mogelijk applicaties tegelijk laten draaien. Van goed internet wordt dus steeds meer verwacht en glasvezel is daar helemaal klaar voor! Zelfs als we nóg meer en nóg sneller willen, dan is dat mogelijk.
Dus waar wacht je nog op? De dromen van morgen, maak jij waar met het internet van de toekomst!